Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ωμά Brownies Σοκολάτας και Γλάσο σοκολατένιο


Ο γιός μου Στέφανος ζήτησε να κάνω «υγιεινά» brownies. … έτσι λοιπόν έψαξα και βρήκα αυτή την καταπληκτική (σε γεύση και σε ευκολία ) συνταγή χωρίς ζάχαρη (αλλά με χουρμάδες και μέλι), χωρίς γάλα και αυγά και χωρίς αλεύρι. Είναι  επίσης ΩΜΑ και δεν χρειάζονται ψήσιμο, ΚΑΙ πέρασαν από την αυστηρή δοκιμασία  γεύσης του συζύγου μου που είναι κάθε άλλο παρά vegan J.   Μπορεί να γίνουν με ή χωρίς γλάσο, αλλά εάν αυτό αποτελεί λιχουδιά για τα παιδιά σας και δεν το παρακάνουν τρώγοντας ανθυγιεινά (junk food) ή εάν τελικά είναι το μοναδικό πιο υγιεινό επιδόρπιο για τους καλεσμένους σας - τότε απλώστε, στρώστε το  και προσθέστε το γλάσο. Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει μέλι και σοκολάτα και ΔΕΝ είναι κατάλληλη για μωρά κάτω από 12 μηνών. Η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των brownies και των συνηθισμένων που όλοι γνωρίζουν είναι τα πολλά θρεπτικά συστατικά και η έλλειψη άχρηστων θερμίδων και λίπους. Κάθε συστατικό έχει θρεπτική αξία! Μπορούμε πράγματι να μεταμορφώσουμε την διατροφή της οικογένειά μας εστιάζοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.  Αυτά τα brownies δεν σου αφήνουν το αίσθημα της πείνας, βάρους και μιζέριας μια ώρα αργότερα… αντίθετα, σου δίνουν ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.


 Brownies Σοκολάτας: (Ωμά και Vegan)

Adapted from the Rawtarian
 

1 κούπα καρύδια
1 κούπα φρέσκοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
5 κουτάλια σούπας κακάο 
4 κουτάλια σούπας τριμμένη καρύδα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι

Τρίψτε τα καρύδια ώστε να είναι λεπτοτριμμένα στο ειδικό κοπτήριο τροφών (food processor).
Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και συνεχίστε  την διαδικασία.
Στρώστε τα σε ένα τετράγωνο ταψάκι και απλώστε το γλάσο.
Αφήστε τα να ηρεμήσουν για 1 ώρα στο ψυγείο πριν τα κόψετε σε τετράγωνα κομματάκια.

               -------------------------------------------------

Γλάσο σοκολατένιο με χουρμάδες:

1 κούπα φρέσκοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
2  κουτάλια σούπας λάδι καρύδας
¼ κούπας μέλι
¼ κούπας κακάο
ΜΕΧΡΙ  ¾ κούπας νερό

Ανακατέψτε τα όλα, πλην του νερού, στο κοπτήριο τροφών ή σε ένα πολυλειτουργικό blender με υψηλή ταχύτητα.
Προσθέτετε αργά το νερό μέχρι το μίγμα αποκτήσει εκείνη την σύσταση για να μπορεί να αλειφθεί να γίνει κρεμώδες και νόστιμο (για να γίνει ακόμη περισσότερο βελούδινο, χρησιμοποιώ το blender χειρός). 

Αλείψτε το πάνω στα brownies… ή απλώς χρησιμοποιήστε το για βουτήξετε μέσα φρεσκοκομμένα φρούτα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου