Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ - ΣΤΑΔΙΟ 1

6-8 μηνών ( ελάχιστη χορήγηση μητρικού ή ξένου γάλακτος 5 με 6 γεύματα/ ημερησίως)

Δεν γίνεται να πατήσουμε ξαφνικά ένα κουμπί στους 6 μήνες και να αλλάξουν οι διατροφικές ανάγκες του μωρού. Αυτό που συμβαίνει τότε όμως, είναι ότι το μωρό θα δείξει ενδιαφέρον για την διαδικασία του φαγητού. Αυτό το στάδιο είναι η εισαγωγή στην διερεύνηση μια νέας δεξιότητας. Οι μητέρες μπορεί να ενισχύσουν στο μωρό τους την ευχαρίστησή του να τρώει και να διερευνά διαφορετικά τρόφιμα χωρίς την αίσθηση ότι πρέπει να φάει, ξαφνικά, στερεές τροφές. Ορισμένα μωρά δεν θα δείξουν ενδιαφέρον ή όρεξη για τις στερεές τροφές μέχρι και κοντά στο τέλος αυτού του σταδίου. Αυτά τα μωρά συχνά υποφέρουν από αλλεργίες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, η μητέρα θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει φαγητά και να ενθαρρύνεται ότι δεν κάνει κάτι λάθος.

Τι είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε σε αυτό το στάδιο:

1. Να κάνουμε γνωστά τα σκεύη και την «τελετουργία» του φαγητού (καρέκλα, πετσέτα/σαλιάρα, κούπες, τραπέζι, κουτάλι).

2. Να δείξουμε την διαφορετική εμπειρία της γεύσης με το να χρησιμοποιούν (τα μωρά) την γλώσσα, τα μάγουλα, τα ούλα για να ανακατεύουν το φαγητό στο στόμα και να καταπίνουν (διαφορετικά από όταν το χρησιμοποιούν για να πιουν από το μπιμπερό ή το στήθος).

3. Να συστήσουμε το κοινωνικό στοιχείο του να τρώμε μαζί, ειδικά σαν οικογένεια. Το καλύτερο στοιχείο που έχουμε να μεταδώσουμε για το φαγητό είναι η παρατήρηση των μελών μιας οικογένειας να εξασκούν τον υγιεινό τρόπο διατροφής (κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι, μασάνε καλά, τρώνε αργά, και απολαμβάνουν το υγιεινό φαγητό).

4. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες μαθαίνονται με το να παρατηρεί το μωρό τη μητέρα την ώρα που τρώει.

5. Οι τροφές προσφέρονται μετά το γεύμα με γάλα (θηλασμός) που θα είναι τουλάχιστον 5 φορές, (ενδέχεται ακόμα και τώρα να είναι αρκετές φορές μέρα και νύχτα ανάλογα με την ζήτηση) και ΟΧΙ πριν ή αντί του γεύματος με γάλα.

6. Εισάγουμε το νερό σε μία κούπα. Αν και δεν υπάρχει ανάγκη για το νερό σε αυτό το στάδιο, είναι καλή ιδέα. Όταν τα τρόφιμα αποκτήσουν κάποια υφή και πάχος στο επόμενο στάδιο το νερό θα αρχίσει να είναι απαραίτητο για την πέψη, και είναι ευκολότερο αν είναι ήδη μέρος της όλης διαδικασίας. (Δεν χρειάζεται να δίνουμε χυμό ή γάλα ή χαμομήλι)

7. Να αποφύγουμε οτιδήποτε δίνει άγχος ή πίεση για φαγητό, σεβόμενοι τα σημάδια που δίνει το μωρό για αποδοχή ή απόρριψη. Η πίεση στο μωρό για να φάει, ειδικά αφαιρώντας γεύματα με γάλα οδηγεί αργότερα σε διάφορα διατροφικά προβλήματα.

8. Κάποιες μητέρες έχουν την εντύπωση ότι τα βρέφη που θηλάζουν δεν χρειάζονται στερεές τροφές ακόμη. Είναι εξίσου σημαντικό να συστήσουμε στο μωρό διάφορες τροφές καθώς και να σεβαστούμε το γεγονός ότι κάποιες θα τις αποδεχτεί και κάποιες θα τις απορρίψει.

9. Ξεκινήστε να δίνετε δύο φορές τη μέρα διαφορετικές τροφές πολυυδαρούς σύστασης (αναμειγμένες με κρύο νερό, μητρικό γάλα, η ξένο γάλα) και φτάστε το στις 3 φορές την ημέρα.

Δίνετε μικρές ποσότητες, περίπου 2 κ.σ (30ml). Ακόμα κι αν το μωρό δείξει στην αρχή μεγάλο ενθουσιασμό, δε θέλουμε να “σοκάρουμε το πεπτικό του σύστημα. Όταν το μωρό τελειώσει τα 30ml, προσθέστε άλλα 10-15 ml και περιμένετε 3 μέρες. Οι ποσότητες μπορούν να αυξηθούν σταδιακά (10-15 ml κάθε 3 με 5 μέρες) μέχρι το μωρό να χορτάσει. Φυσικά θα έχει προτίμηση σε μερικές γεύσεις και κάποιες φορές θα τρώει πολύ λιγότερο

Lauri-Ann Robertson, BSc, IBCLC, CHHC

Family Wellness Athens (www.familywellness.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου