Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Σπιτικό γάλα από αμύγδαλα

περίπου 3 φλιτζάνια

Τα σπιτικά μη ζωικά ροφήματα είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση αντί των ζωικών γαλακτοκομικών, και είναι πιο νόστιμα, υγιεινά, και φθηνότερα από αυτά που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα υγιεινών τροφών. Το γάλα αμυγδάλου το χρησιμοποιώ στο πρωινό μου smoothie, αλλά είναι επίσης νόστιμο στον καφέ, στα δημητριακά, ή απλά σκέτο. Μπορείτε να το αναμείξετε με ωμή σκόνη κακάο ή σε φρούτα και να κάνετε παγωτό. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους (μουσκεμένα για 2-3 ώρες) ή σπόρους hemp αντί για αμύγδαλα.

**(είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε)**

1 φλιτζ. ωμά αμύγδαλα, μουσκεμένα όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 ώρες

4 φλιτζ. φιλτραρισμένο νερό

5 φρέσκοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι (ή ¼ ποτήρι άγαβη σιρόπι ή μέλι)

Mία δόση θαλασσινό αλάτι

1 καρπό βανίλιας

  1. Στραγγίστε τα μουσκεμένα αμύγδαλα.
  2. Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπάτε για αρκετά λεπτά.
  3. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα ειδικό υφασμάτινο στραγγιστήρι ή λεπτό σουρωτήρι και στραγγίξτε το γάλα.
  4. Κρυώστε το στο ψυγείο και σερβίρετε (αυτό θα διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 3 ημέρες).

Για σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου: προσθέστε 2 κ.σ ωμό κακάο

* το μείγμα αμυγδάλου που απομένει στο στραγγιστήρι είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών. Το αναμειγνύω με φρούτα και το αποξηραίνω στην ειδική συσκευή (αποξηραντής) μέχρι που γίνεται τραγανιστό ή το προσθέτω στο smoothie ή στη σαλάτα για κάποιες επιπλέον φυτικές ίνες.

*το ειδικό υφασμάτινο στραγγιστήρι μπορεί να βρεθεί στο www.biosophy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου