Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σούπα από καρότο και κόκκινες φακές με ασιατικά μπαχαρικά

Ενθουσιάζομαι όταν βρίσκω μια συνταγή που απολαμβάνουν τόσο τα παιδιά μου όσο και οι καλεσμένοι μου. Τα μπαχαρικά που περιέχει αυτή η σούπα είναι ακριβώς στην σωστή αναλογία και πολλά παιδιά απολαμβάνουν αυτήν την έντονη γεύση. Πολλά από αυτά τα καρυκεύματα, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχω φάει αυτή τη σούπα κατά τα πρώτα σημάδια μιας ίωσης και την επόμενη μέρα αισθανόμουν καλύτερα! Φτιάχνω αυτή τη σούπα τουλάχιστον μία φορά το μήνα το χειμώνα, μετά από απαίτηση της κόρης μου, της Λώρας.

Οι κόκκινες φακές έχουν λιγότερες φυτικές ίνες από την πιο συνηθισμένη εκδοχή των πράσινων/καφέ, και μπορούν να προστεθούν στην διατροφή των βρεφών μετά τους 8 μήνες. Είναι μια σπουδαία πηγή πρωτεϊνών (ειδικά όταν συνοδεύονται από ρύζι, όπως είναι σε αυτήν την συνταγή) και περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1 και ιχνοστοιχεία. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιείται γάλα καρύδας για να εξισορροπήσει την έντονη γεύση και είναι πολύ πιο υγιεινό από το να προσθέσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος. Τα παστινάκια* είναι δύσκολο να βρεθούν στην Ελλάδα, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε (βλ. διεύθυνση παρακάτω). Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε, απλά προσθέστε επιπλέον καρότο.

Σούπα από καρότο και κόκκινες φακές με ασιατικά μπαχαρικά

(από το The Union Cookbook Café Square)

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 ½ κ.σ φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν

¼ κ.γλ. μπαχάρι

¼ κ.γλ. κύμινο

½ κ.γλ. κάρυ

½ κ.γλ. τριμμένο κορίανδρο

¾ φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

¾ φλιτζ. καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες παστινάκια *

4 φλιτζ. καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες καρότα

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο σέλινο

1 κ.γλ. αλάτι

1/4 φλιτζ. κόκκινες φακές

¼ φλιτζ. ρύζι μπασμάτι

7 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή νερό

¾ φλιτζ. γάλα καρύδας

2 κ.σ χυμό λεμονιού

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θερμαίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε μέσα σε αυτό το τζίντζερ με τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα παστινάκια, τα καρότα και το σέλινο. Προσθέτετε το αλάτι (και το πιπέρι αν σας αρέσει, αλλά μπορείτε να αφήσετε τους καλεσμένους να προσθέσουν οι ίδιοι το φρέσκο τριμμένο πιπέρι ο καθένας ξεχωριστά).
  2. Αυξάνετε τη θερμότητα σε μεσαία θερμοκρασία, και μαγειρέυετε τα λαχανικά για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν.
  3. Ανακατεύετε μέσα στις φακές το ρύζι μπασμάτι, έως ότου γίνουν ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό) και αφήνετε να πάρει μια βράση. Μειώνετε τη θερμοκρασία, καλύπτετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει.
  4. Πολτοποιείτε τη σούπα σε ένα μπλέντερ.
  5. Ξαναβάζετε τη σούπα στη κατσαρόλα, και προσθέτετε το γάλα καρύδας και το χυμό λεμονιού. Τη ζεσταίνετε για 1 λεπτο και τη σερβίρετε.

*Το παστινάκι είναι δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ένα μικρό μανάβικο βιολογικών προϊόντων που λέγεται το Περιβόλι, στα Βριλήσσια ("Το περιβόλι", Γρηγόρης Γκέκας, Λ. Πεντέλης 62, απέναντι από το σουπερμάρκετ Βασιλόπουλος ΑΒ, 210 6132040, κιν.6977265055, κάνει και παράδοση κατ' οίκον) Τα παστινάκια σχετίζονται με τα καρότα, είναι παρόμοια με εξαίρεση το λευκό τους χρώμα. Επίσης τα παστινάκια είναι πιο γλυκά από τα καρότα όταν αυτά είναι μαγειρεμένα και έχουν περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Τα μωρά από 6 μηνών και μετά τα απολαμβάνουν στον ατμό σε μορφή πουρέ. Αξίζει να πειραματίζονται με νέες γεύσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου